Tuesday, April 10, 2007

spre Amsterdam ! partea 2








...strigam cu totii, fiind pierduti in sensuri giratorii, ronduri si strazi intortocheate din Rotterdam. Spre Amsterdam! "what is the nearest exit to Amsterdam? - well, u take a left, then a right, u get to the crossroad, after the green light u take the ring exit bla bla bla " O mare incurcatura, iar noi fix in mijlocul ei. Gata, gasim, iesim, Amsterdam.

Drum de o ora, lejer, 5 benzi, civilizat, intram in oras, cautand Reijksmuseum, Van Gogh museum sau Waaningstraat. Nicio treaba, stradutele fiind inguste si intortocheate, un fel de Brasov, de 10 ori mai mare daca nu chiar de mai mult, case vechi si noi, totul curat si linistit. Si noi, haoticii, orbecaind dupa hostel. In cele din urma, ne dam batuti si apelam la un taximetrist sa ne conduca. Ajungem la hostel, mai urat decat credeam, camera semanand cu o cazarma din M.A.S.H. cu paturi suprapuse, o masuta unde sa-ti faci si tu treaba, si o baie. Atat! plus 2 alarme de fum, un geam blocat sa nu se deschida si vedere in curtea din spate. Wunderbarrrrrr ! Dar fara panica, scopul excursiei nefiind acela de a ne petrece timpul in camera. Hai prin Amsterdam. Ora : 1.30 Plimbarea incepe. First of all, food ! Burger King, oameni dubiosi, un mut incearca sa se bata cu 3 negri, gata gata sa scoata cutitu. Fugim repede de la locul faptei, si o luam la pas lejer, cald afara, timpul zboara imediat, somn. Ziua asta nu se pune.

Duminica.
Trezirea la 11:30, fuga rapida pana la supermarket pt gel de dus ( genial btw ), pasta de dinti si periute. Ora 13:00, printii ies la petitoare :)) Fuga repede pana la Bulldog sa facem plinul, apoi la cascat ochii. Trece vre-o ora pe la Bulldog, niste spacecakes, niste cafele, devine interesant. Plictisiti de separeul in forma de celula in care stateam, mergem intr-un parc unde mancam niste mexicane, apoi la loc plimbarea. Timpul se scurge iarasi ametitor de repede ( dealtfel intreaga excursie fiind o lupta contra-cronometru ), se lasa noaptea. "Hai pe Red Light District!"

Zis si facut. Cautam centrul. Canale si case lipite una langa alta, masini ce stau sa cada in apa, case pe apa fara perdele sau draperii, totala lipsa de intimitate, la fel si in cazul celor de pe uscat, aceeasi violare a pudoarei, tot felul de natii si nationalitati, care mai de care mai pestrita, biciclete roind in jurul nostru, pe clasica banda rosie ce strabate intreg orasul, chiar si pe cea mai laturalnica strada. Luam la pas intreaga zona veche a Amsterdamului, in cautarea adevaratului centru (gara, muzeul Rembrandt, statuile). Intr-un final, dupa lungi cautari, trecem prin piata mare din centrul orasului, inconjurata de cladiri impunatoare, dar fara a baga de seama si a sta o clipa sa admiram. Nu, noi in cautare de Red Light District. Gasit. Ora in jur de 3.30. Strazile parca acoperite de o ceata londoneza, totul e obscur, femeile parca sunt transformate in monstri, date cu ruj de un rosu tipator, intreaga zona famata fiind de un rosu aprins, camere pe fiecare strada si straduta, iar la fiecare colt, o gasca de negri, aproape strigand "...cocaine, extasy..." Trecem cu greu pe o straduta lata cat 3/4 din mine, unde oamenii se chinuie sa se strecoare pe lateral, de-o parte si de alta numai "birouri" cu angajatele prestand servicii. Tentatia : inexistenta. In cazul meu cel putin, femei urate cu burti de gravide, fete deformate de atata vreme in slujba comunitatii, praf de copt si aspirina din partea dealerilor inventati, ceasul este 4.30. Este timpul sa ne intoarcem in cartierul nostru linistit, in asteptarea zilei de luni, ultima! Scapam din ghearele zonei XXX pt a ajunge inapoi pe Waaningstraat, unde nu vezi masina sa circule iar pasarelele canta pana si noaptea. Mai stam putin in masina, apoi ne intindem in cazarma. Avem un coleg de camera din Dallas, Texas. Nu mai stiu ce am vorbit, cert este ca ne-a intrebat daca suntem din Romania, ma mir ca stia de tara asta uitata de lume. Somn...

Luni
Inca de dimineata, pe fuga, sa strangem bagajele, fiind nevoiti sa eliberam camera. Facem asta, bagam totul in masina, si o luam aiurea pe strazi. Gasim un loc de parcare aproape de piateta noastra, 8.6 e de la 12-19. La 19 trebuie sa fim inapoi pt alti 8e 19-23 (cel putin asa tin minte, poate a fost mai mult). Pizza Hut, chelner gay foarte simandicos, pizza cu smantana in loc de ketchup, plecam. Plimbare prin magazine, Bulldog, stat pe banca, hawaii, se face ora 19. Inapoi la masina, alta taxa de parcare, 2 dintre noi raman esuati pe bancheta.

Inca o mica plimbare in apropiere, plina de ras in hohote, lacrimi in ochi, dureri de burta, diferite stari emotionale, melancolie, extaz, un fel de punct culminant al sederii noastre in Amsterdam. Vine si momentul sa ne intoarcem la masina, s-o luam din loc. Si de aici se rupe filmul, un somn adanc taindu-mi genunchii si pleoapele, pe drumul spre Dortmund, in parcare, in aeroport, in avion si urmat de alte 12 ore acasa. Concluzii :

1. timp prea scurt sau nevalorificat la maxim
2. Romania =/= Olanda
3. trebuie revazut orasul, de data asta cazare in centru

Scurt si la obiect, daca aveti ocazia sa dati o tura prin Amsterdam, mare grija. Peisajul va fura si va treziti ca au zburat 2-3 ani din care nu va reamintiti mai nimic. In rest, oras minunat, civilizat ca la carte, curat si de neratat. Pe data viitoare!

P.S. pozele personale nu au aparut inca, asa ca va las cu pozele altora

3 comments:

Anonymous said...

Nu te mai duce la amsterdam, ca e clar ca nu stii cum trebuie privit orasul!

Unknown said...

hollister, lululemon, true religion outlet, lacoste pas cher, burberry outlet online, nike air max, burberry, mulberry, timberland, new balance pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, ralph lauren uk, coach purses, sac guess, michael kors, nike blazer, vanessa bruno, michael kors outlet, true religion jeans, hermes, abercrombie and fitch, michael kors outlet, nike air max, nike air max, hollister pas cher, hogan, true religion jeans, north face, michael kors, converse pas cher, north face, vans pas cher, ugg boots, ray ban pas cher, michael kors outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, coach outlet, ugg boots, nike free run uk, tn pas cher, ray ban uk, true religion jeans, michael kors, oakley pas cher, air force

Unknown said...

mont blanc, ferragamo shoes, babyliss, iphone cases, soccer shoes, louboutin, instyler, lululemon, chi flat iron, timberland boots, mac cosmetics, birkin bag, gucci, hollister, beats by dre, nike air max, nike air max, giuseppe zanotti, converse outlet, longchamp, nfl jerseys, baseball bats, jimmy choo shoes, new balance, wedding dresses, hollister, vans shoes, p90x workout, ghd, hollister, vans, insanity workout, asics running shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, bottega veneta, herve leger, north face outlet, nike roshe, ralph lauren, oakley, ray ban, valentino shoes, celine handbags, north face outlet, reebok shoes, converse, soccer jerseys