Wednesday, March 21, 2007

Mickey D's vs. taranul roman

Tocmai am terminat de citit "Blog Marketing" de Jeremy Wright. Interesanta carte, ofera o privire de ansamblu asupra puterii blogului, si mai ales, beneficiile blogului in activitatea firmei. O recomand fie din pura curiozitate, fie pentru a defini strategii de marketing ale firmei, fie ca un ghid pentru noii bloggeri (si eu dealtfel).

Ma voi referi in continuare la modul de viata sanatos pe care ni-l ofera taranii nostri versus bazaconiile, prostiile si minciunile oferite de mai marii fastfood-urilor. A se enumera Clovnu, Colonelu, Gaina Ucigasa (new entry), binecunoscuta Saorma si nu in ultimul rand clasicele sandwich-uri facute de mama. Inainte de toate, doua filme de referinta:
1. "Super Size Me" by Morgan Spurlock
2. " Fast Food Nation" by Richard Linklater

Asa, sa incepem. Am fost oripilat sa aflu (spre rusinea mea) ca faimosul Golden Arches , dealtfel emblema globalizarii, nu produce hamburgheri din carne. Vaca, porc, pui, peste. Nu, este un compozit sintetic, cu un gust similar carnii. De genul s-o ia mama drecu de soia, plastic in ambalaj de hartie cu parfum de porc, presarat niste cascaval si-o zeama de rosii falsa, vandut apoi sub forma hamburgerului sau cheeseburgerului. Eu sincer credeam k macar chifteaua aia prajita in ulei statut de 2 zile sa fie din carne, o proteina animala, un ceva acolo pentru care sa zic "hai lasa ma, de data viitoare". Dar nu, pe langa faptul ca are anumite substante prin care la doo ore de stat prin stomac, dispare into thin air, ti-e foame mai rau ca inainte sa-ti savurezi meniul, si-alergi spre covrigarie, fiindca banii i-ai dat deja pe mec. Si uite asa , in primul rand ca bagi un milion de calorii in tine, hai sa zicem ca alergi 3 ore sa le arzi, in al doilea rand ca ti-e foame din nou, bagi 2-3 covrigi cu o cola, se umfla-n burta, ai scapat, dar intervine problema ca nici macar n-ai mancat carne. Ai mancat ambalaj + sintetic = love.

M-am scarpinat eu ce m-am scarpinat in c....ap timp de 2 zile, pana mi-a venit ideea. Cum se numea motoru ala de cautare popular, toata lumea vorbeste de el, ii cresc actiunile precumi apa in pasajul Marasesti dupa o ploaie torentiala, a fost facut de 2 studenti si parca e legat de niste ochelari. Asa, Google. Am intra frumos, am dat search la McDonalds ingredients, si aproape ce-am cazut de pe scaun. Pai sa va explic si de ce pe scurt. La o portie mare de cartofi, bagi in tine 30gr de grasime. Pow! right in the kisser! Un Dublu cheeseburger, pe langa un milion de calorii, nustu cate zaharuri, grasimi, carbohidrati si colesterol cat caru, mai au si tupeul sa treaca fibre: 2gr. Asta pe langa sutele de grame din restul. Daca ar fi sa scad toate meniurile de la Mec mancate pana acum, cred k n-ar mai fi nevoie sa tin regim. Anyway, sa revenim la ingrediente.

Carnea cica ar fi carne. Doar ca e pateu. Da e carne. Nu am reusit sa gasesc vre-un articol referitor la adevaratele ingrediente din mec. In schimb am gasit altceva. Citez : "...Beef Patty: (Regular hamburgers, Quarter Pounders, Big Macs) 100% pure USDA domestic beef, no additives, no fillers, no extenders." Sa mor io? Sa moara Ronald McDonald ca nu cred nicio iota. Macar fismecu are o gramada de sintetice, precum "TBHQ and citric acid added to help preserve freshness. Dimethylpolysiloxane added as an anti-foaming agent." Brrr, sounds scary...Bai nene, dupa ce dati un ochi aici, ramaneti masca. Pana si feliile alea de castraveti pe care eu sincer le urasc, sunt tratate. Mi-am pierdut increderea in imperiul clovnului. Nu-l mai vizitez, nu ma mai plimb cu tramvaiul fermecat, si nu ii mai cumpar jucariile. Nu ca as fi facut-o pana acum, dar sunt foarte indignat. Pai cum, mancarea de la mec nu e buna?! Am ales doar mecu sa-l critic, altfel as fi scris roman. Ideea de baza e urmatoarea : mananci la mec, mori. Mananci de la taran, ai sanse sa supravietuiesti.

Taranul nostru batut in palme de sapa, oi si reviste porno. Taranul nostru cu pielea de pe gat pietrificata de atata stat in soare, mandru de ghiulu de pe dejt, eventual si c-o unghie mica taioasa si ascutita (pentru infruntari nocturne, ori cu un raufacator, ori cu urechea naravasa), care sta in piata de ziua pana seara, fie ca iti vinde branza d-aia buna sau rosii proaspete, el are lucruri sanatoase. Castravetii lui nu sunt tratati decat in cel mai rau caz cu un insecticid ecologic, ardeii grasi au culoarea lor naturala, nu vre-un roz sau portocaliu precum cei din hypermarketuri, nici rosii perfect sferice, bune de reclama tv, care la taiere au gust de cauciuc. Lucruri sanatoase. Cel putin, asa sper si-n cazut taranului, in care imi pun bazele, in el exista speranta unui viitor sanatos pentru copii nostri. Sa traim bines! A, si vivat soia, lua-o-ar mama drecu...



Pilda, mai degraba actiune : daca in viitor, vom trece pe langa un mec, si fi-miu o sa se uite cu jind la restaurantu malefic, cerandu-mi sa-l duc inauntru ca vrea nustu ce jucarie sau sa se joace in tramvai in compania clovnului, o sa-i dau doi pumni in gat si-o sa-i bag in ochi teava cu cornete. Va las sa v-aruncati ochii pe poza de mai jos. Click - lucruri noi pt unii, vechi pt altii. Am plecat in Olanda, revin...sper!

4 comments:

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

Anonymous said...

[b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

Unknown said...

hollister, lululemon, true religion outlet, lacoste pas cher, burberry outlet online, nike air max, burberry, mulberry, timberland, new balance pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, ralph lauren uk, coach purses, sac guess, michael kors, nike blazer, vanessa bruno, michael kors outlet, true religion jeans, hermes, abercrombie and fitch, michael kors outlet, nike air max, nike air max, hollister pas cher, hogan, true religion jeans, north face, michael kors, converse pas cher, north face, vans pas cher, ugg boots, ray ban pas cher, michael kors outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, coach outlet, ugg boots, nike free run uk, tn pas cher, ray ban uk, true religion jeans, michael kors, oakley pas cher, air force

Unknown said...

mont blanc, ferragamo shoes, babyliss, iphone cases, soccer shoes, louboutin, instyler, lululemon, chi flat iron, timberland boots, mac cosmetics, birkin bag, gucci, hollister, beats by dre, nike air max, nike air max, giuseppe zanotti, converse outlet, longchamp, nfl jerseys, baseball bats, jimmy choo shoes, new balance, wedding dresses, hollister, vans shoes, p90x workout, ghd, hollister, vans, insanity workout, asics running shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, bottega veneta, herve leger, north face outlet, nike roshe, ralph lauren, oakley, ray ban, valentino shoes, celine handbags, north face outlet, reebok shoes, converse, soccer jerseys